Bespaar op uw energie

101 tips om energie te besparen.

De groenste energie is de energie die je niet verbruikt.
Er zijn veel manieren om op je energieverbruik te besparen.

Klimaatgids.nl heeft 101 tips verzameld om energie te besparen.
Doe er je voordeel mee!

Checklist

Gebruik onderstaande checklist om grip te krijgen op dat wat jij kan doen om duurzaam te zijn.

 Gebruik je gezonde verstand:
Keurmerken, keurmerken en nog eens keurmerken.. Weet iemand nog welk keurmerk waar voor staat? Probeer in plaats van te letten op labels en keurmerken eens voor jezelf te bedenken: wat heeft het voedsel dat je in je handen hebt voor proces doorgemaakt: hebben mensen of machines het gemaakt? Of is het met moeilijk uit te spreken ingrediënten product in een grote fabriek geproduceerd? Zorg dat je niet teveel van de laatste soort producten in je wagentje doet. Kies voor producten die zo dicht mogelijk bij de natuur staan.

 Reis milieubewust en zuiniger:
Pak vaker de fiets in plaats van de auto en leer een zuinigere rijstijl aan. Kies voor een zuinigere auto, deelauto of ga carpoolen.

 Denk creatief:
Je bent creatiever dan je denkt. Jarenlang hebben we alles zonder na te denken weggegooid. Ook die mooie glazen jampotjes, die je had kunnen gebruiken als waxinelichthouders voor in de tuin op de tafel. Sta eens stil bij wat je weg gooit. Is het niet meer opnieuw te gebruiken? Plastic bakjes voor roomijs kun je gebruiken om eten in te bewaren, wijnflessen als kaarsenhouders en plastic flessen vul je met vogelzaad.

 Afval scheiden:
Veel materialen zoals glas, papier, gft en plastic worden hergebruikt als je ze goed gescheiden weggooit.

 Kies een duurzame bank:
Let bij het kiezen voor een bank op het duurzaamheidsbeleid wat er door de bank wordt gevoerd. Volgens de Eerlijke bankwijzer kunnen banken op het gebied van klimaat, wapens en dierenwelzijn nog flinke stappen maken.

 Duurzaam wonen:
Betere isolatie, zonnepanelen nemen en de thermostaat lager zetten, zijn eenvoudige middelen om energie te besparen.

 Kies voor duurzame producten in de supermarkt:
Koop in de supermarkt plantaardige producten en seizoensgroente en -fruit. Koop geen flesje water maar drink water uit de kraan.

 Ga duurzaam op vakantie:
Ga duurzaam op vakantie door minder ver weg te gaan of te kiezen voor de trein in plaats van het vliegtuig. Accommodaties verschillen ook op duurzaamheid.

 Bespaar energie op apparaten:
Weet jij eigenlijk hoeveel energie je in huis verbruikt? Veel energieleveranciers, waaronder de goedkoopste energieleverancier, beschikken inmiddels over een app die je kunt downloaden op je telefoon of tablet waarmee je je eigen energieverbruik in kunt zien. Met kleine experimenten zoals korter douchen en de vaatwasmachine op een ecoprogramma laten draaien zie je meteen wat voor effect dit heeft op je gebruik. Een ander puntje: kies voor groene stroom én investeer hierdoor in duurzame energie, dit kan als je overstapt van energieleverancier. Lees meer over alle soorten energie op EasySwitch.nl. Daarnaast kan je op de site eventueel filteren op alleen groene energieleveranciers.

 Deel en leen met andere consumenten:
Koop producten die je niet vaak gebruikt niet nieuw, maar leen ze van andere consumenten. Of leen producten uit die je niet zo vaak gebruikt.

HOE kan JIJ duurzaam consuMINDEREN:
Anders consumeren en een eerlijkere verdeling van natuurlijke bronnen en welvaart is een stap in de goede richting. Maar waarschijnlijk is dit niet genoeg om de klimaatverandering en de uitputting van de aarde te stoppen. Ook de intensieve veehouderij verruilen voor een biologische veestapel is ontoereikend. We zullen minder vlees, vis en zuivel moeten eten en een deel van onze eiwitten direct uit plantaardige bron halen.
Minder vliegen, minder autorijden, minder uitstoten, minder consumeren en meer hergebruiken zal de leefbaarheid van de aarde voor ons en volgende generaties sterk verbeteren.

HOE kan JIJ duurzaam consuMEREN:
Duurzaam consumeren is consumeren zonder daarbij mens of milieu te benadelen. Wees als duurzame consument kritisch en vraag je continu af hoe een product gemaakt is, waar het vandaan komt en of er kinderarbeid, dierenleed of giftige stoffen aan te pas komen tijdens het productieproces. Gebruikt/koop daarnaast niet meer dan nodig en draag zorg voor recycling of hergebruik.
Duurzame consumptie kan op verschillende manieren.

Bijvoorbeeld:

Gratis huisbezoek, advies en begeleiding:

Heeft u vragen over bijvoorbeeld over zonnepanelen, woningisolatie, welke aannemers en leveranciers, is het rendabel voor mij, subsidies en regelingen, is mijn huis geschikt… etc, etc. Kom naar het Infopunt Duurzaamheid en maak een afspraak maken met een deskundige wooncoach. Het huisbezoek, het advies en de begeleiding zijn onafhankelijk en kosteloos.

Energiezuinig met apparaten:
DRAAI JE THERMOSTAAT LAAG

Draai de thermostaat laag of koop een slimme thermostaat, die zich aanpast aan jouw ritme. Dit bespaart wel 15% op je energierekening.

Vervang al je lampen door LED lampen

Vervang al je lampen door LED lampen in je hele woning.

Bespaar met je stofzuiger

Vroeger had je stofzuigers van 2.500 W. en vanaf 2018 niet meer dan 1.000 W. (besparing wel € 15,00).

TV niet op stand-by

Laat je TV niet op stand-by staan.
(besparing al snel € 20.00).

Bespaar met je wasmachine

Bij aanschaf nieuwe wasmachine en droger, koop dan een losse droger en een losse wasmachine. Het bespaart snel € 45.00.

Gebruik de Eco-stand bij normale vuile was.

Vervang je wasmachine voor een A+++.

Bespaar met douchen

Waterbesparende douchekop bespaart al 30 liter per minuut.

Maak ook gebruik van een wekker zodat je niet te lang onder de douche staat.

Energiezuinige vaat

Vaatwasser A+++ verbruikt 1/3 energie minder dan de ‘oude’ vaatwasser met een gewoon A –label.

Afzuigkap

Gebruik bij een afzuigkap alleen de hoogste stand als je hem echt nodig hebt. Gebruik overdag geen verlichting en vervang regelmatig het filter.

Energiezuinige koelkast

Met een zuinige koelkast bespaar je al snel vele tientjes per jaar. Heb je nog een ‘echt’ oude vriezer, vervang deze voor een moderne vriezer. Heb je geen No-Frost, ontdooi dan elk jaar je vriezer. Een millimeter ijs verhoogt je gebruik met wel 10%.

Informeer bij je leverancier!

Wil je meer weten over energielabels op jouw apparatuur vraag dan jouw leverancier. Hij kan je precies aangeven welke labels het zuinigst zijn. Vaak zit je met A++ en A+++ vrij goed.

Droog op zonkracht!

Hang je was aan de lijn om te drogen. Dat is 100% besparing!

Is mijn dak geschikt?

Kijk eens op www.zonnekaart.nl en ontdek of uw dak geschikt is voor zonnepanelen.

Ook in het Infopunt Duurzaamheid kijkt men graag even of uw huis-, garage- of schuurdak zich leent voor zonnepanelen. Hebt u die eerste stap gezet, ontdek dan ook dat de aanschaf van zonnepanelen al na zeven of acht jaar is terugverdiend, terwijl u meteen al fors bespaart op de stroomrekening. U kunt zelfs helemaal onafhankelijk worden van uw stroomleverancier.

Over ons
Stichting Duurzaam Oldenzaal is een
onafhankelijke stichting opgericht om
duurzaam denken/doen te stimuleren.
Neem contact met ons op:
STADSNOABERS
Grootestraat 35
7571 EK | Oldenzaal
E. info@duurzaamoldenzaal.nl
T. 0541 – 538 650
I. www.duurzaamoldenzaal.nl