Wereld Nieuws

Hier vind u allerlei informatie van over de wereld op het gebied van duurzaamheid!

Dingen die je kunt doen vanuit je luie stoel

verenigdestaat

Eind extreme armoede. Bestrijd ongelijkheid en onrecht. Herstel klimaatverandering. Whoa. De Sustainable Development Goals zijn belangrijke, wereldomvattende doelstellingen waarvoor samenwerking tussen overheden, internationale organisaties en wereldleiders nodig is. Het lijkt onmogelijk dat de gemiddelde persoon een impact kan maken. Moet je gewoon opgeven?

schermafbeelding-2018-02-19-om-10.22.58

INFOGRAPHIC: Duurzame logistiek van nu en de toekomst

adobestock-87520448

Pakketjes afleveren met bestelbusjes op fossiele brandstoffen is nu nog de norm. Net als vervuilende vrachtwagens die massaal de binnenstad betreden. Maar dat kan ook anders. In deze infographic zetten we een duurzame(re) toekomst uiteen.

Van trucks die in platooning-formatie hun vracht afleveren bij een logistieke hub aan de rand van de stad, tot last-mile levering met elektrische bestelauto’s, bakfietsen en zelfs drones.

Amsterdam krijgt vijf volledig elektrische veerponten

amsterdam-elektrische-veerponten


C-Job Naval Architects heeft vijf elektrische veerponten ontworpen voor openbaar openbaarvervoerbedrijf GVB. De vaartuigen gaan de veerponten vervangen, die momenteel in gebruik zijn in Amsterdam.

Elektrisch vervoer
De veerponten worden 100 procent elektrisch en zijn daarmee een emissievrije vorm van transport. C-Job heeft de veerponten zo ontworpen dat ze kunnen bijladen op het moment dat passagiers en voertuigen de veerpont verlaten. Het laadproces kost per keer maximaal vier minuten, wat genoeg moet zijn om 24 uur per dag te opereren, zonder dat de veerpont ’s nachts aan de stekker moet.

RobecoSAM: Nederlandse bedrijven scoren goud op duurzaamheid

duurzaam-nederland-windmolen-windmolens-duurzaamheid


Zes Nederlandse bedrijven hebben goud behaald voor hun duurzaamheidsbeleid. Daarmee halen Nederlandse bedrijven samen met Duitsland en Frankrijk de meeste gouden medailles binnen voor Europa in de Sustainability Yearbook 2018 van RobecoSAM.

Nederlandse goudhaantjes
AkzoNobel en Koninklijke DSM behalen allebei goud in de sector Chemie, Philips scoort goud in Industrial Conglomerates en Philips Lighting scoort in de sector Electrical Components & Equipment. Tot slot behalen KPN en Unilever als enige bedrijven in hun sectoren een gouden score.

Noorwegen wil in 2040 enkel nog elektrisch vliegen

noorwegen

Noorwegen vervult al een wereldwijde voorbeeldfunctie als het gaat om de transitie naar elektrisch personenvervoer. Maar het land heeft grotere ambities: in 2040 wil Noorwegen alle korte afstandsvluchten volledig elektrisch uitvoeren.

Dat stelt Avinor, de nationale luchthavenbeheerder van Noorwegen, meldt The Local.

Elektrisch vliegtuig
Dag Falk-Petersen, CEO van Avinor, tegenover AFP: “We denken dat alle vluchten die minder dan anderhalf uur duren volledig elektrisch afgelegd kunnen worden.” Dit zou betekenen dat zowel binnenlandse vluchten als vluchten van en naar buurlanden in 2040 met een elektrisch vliegtuig kunnen worden gevlogen.

Als eerste stap zet Avinor een tender uit om een commerciële route te testen met een klein elektrisch vliegtuig (negentien zitplaatsen). Dit pilotproject moet in 2025 van start gaan. “Als we ons doel hebben bereikt, wordt de luchtvaart geen probleem meer voor het klimaat, maar een oplossing”, stelt Falk-Petersen.

Straatlantaarn brandt op hondenpoep

adobestock-162047891-edit

In het Verenigd Koninkrijk wordt hondenpoep gebruikt om het populaire wandelgebied Malvern Hills te verlichten.
Dit geeft niet alleen waarde aan hondenpoep maar levert ook een schonere omgeving op.

Tien zakjes met poep zijn genoeg om de staatlantaarn twee uur te laten branden, meldt de BBC. Mensen die hun honden in het gebied uitlaten worden aangemoedigd om de ontlasting van hun viervoeters in de anaerobe vergister werpen. Deze installatie zet het afval om in methaan, dat de lamp van brandstof voorziet.

Waarde uit afval
De lamp staat op een toegangsweg naar de Malvern Hills en is het werk van inwoner Brian Harper. Het idee is echter niet nieuw. Vijf jaar geleden zag Harper een soortgelijk initiateif in een kunstinstallatie in het Amerikaanse Boston.

Podcast: Hoe Mestic koeienpoep omzet naar waardevolle grondstoffen.

De hoeveelheid honden die het gebied bezoeken en de overlast die het veroorzaakt, bracht Harper op het idee om het project te ontwikkelen. “Er moet een manier zijn om hondenpoep waarde te geven, zodat mensen er iets nuttigs mee doen”, vertelde Harper aan de BBC.

Hoe werkt het?
Hondenwandelaars kunnen gratis papieren zakjes ophalen om de hondenpoep mee op te scheppen. De zakjes met poep worden in het apparaat gedeponeerd en door het draaien aan een hendel komt het in de biovergister terecht. Microben breken het afval af en binnen enkele dagen wordt biogas geproduceerd, dat wordt opgeslagen in een kleine gashouder.

Als de lamp detecteert dat het donker is, kan het zijn eigen gastoevoer inschakelen en wordt een gasmantel ontstoken zodat de lamp verlicht wordt. De lamp is twee jaar getest voordat een pilot in november een succes bleek. Harper is van plan om vergelijkbare installaties in andere gebieden te installeren. Er zijn namelijk volgens schattingen een miljoen honden in het Verenigd Koninkrijk, die per dag 1.000 ton poep produceren.

Australië neemt trein op zonne-energie in gebruik

byron-bay

De Byron Bay Railroad Company in Australië nam voor het eerst in dertien jaar de spoorwegen van de regio Byron weer in gebruik en deed dat op een bijzondere manier. ’s Werelds eerste trein die volledig op zonne-energie draait, rijdt nu over die spoorwegen.

Dat meldt de Northern Star.

Zonne-energie
De spoorwegmaatschappij heeft een trein uit 1949, bestaande uit twee coupés, gerestaureerd en uitgerust met zonnepanelen. Sinds vorige week rijdt de trein tussen North Beach Station en het centrum van Byron Bay.

Zonnepanelen
De zonnepanelen op de trein hebben een gezamenlijk vermogen van 6,5 kilowatt. Daarnaast is het station in North Beach uitgerust met een zonnedak van 30 kilowatt, dat het accupakket van de trein na vier of vijf ritjes weer bijvult. Daarnaast is de trein in staat om remenergie terug te winnen, waarmee de batterij gedurende de dag ook wordt opgeladen.

In totaal is dit genoeg om de trein, met een gewicht van 70.000 kilo, volledig op duurzame energie te laten rijden.

Dierenwelzijn en efficiëntie in ’s werelds duurzaamste kippenstal

kippen

Voor een gangbare prijs het beste ei produceren, zowel wat betreft dierenwelzijn als milieu. Dat is de missie van de bedenkers van de nieuwe Kipster-stal in Venray. De eieren uit de duurzame stal zijn sinds kort te koop bij supermarktketen Lidl.

Waar moet de productie van een ei aan voldoen? Dat is de vraag die voormalig lector en ondernemer Ruud Zanders zichzelf stelde om tot een nieuwe, duurzame kippenstal te komen. Samen met boer Styn Claessens, duurzaamheidsdeskundige Maurits Groen en communicatiestrateeg Olivier Wegloop bedacht en ontwikkelde hij de Kipster-stal, die sinds september in het Limburgse Venray staat. Ze kwamen met een aantal oplossingen voor de belangrijkste uitdagingen in de pluimveehouderij.

“We hebben in eerste instantie gekeken naar dierenwelzijn”, legt Zanders uit. “De Kipster-stal heeft een binnentuin met bomen, struiken en voldoende frisse lucht en daglicht.” Daar kunnen de 24.000 kippen, van nature bosdieren, scharrelen en spelen. Daarnaast hebben de kippen toegang tot een uitloop rond de boerderij. Dankzij deze maatregelen heeft Kipster drie sterren van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming ontvangen.

Over ons
Stichting Duurzaam Oldenzaal is een
onafhankelijke stichting opgericht om
duurzaam denken/doen te stimuleren.
Neem contact met ons op:
STADSNOABERS
Grootestraat 35
7571 EK | Oldenzaal
E. info@duurzaamoldenzaal.nl
T. 0541 – 538 650
I. www.duurzaamoldenzaal.nl