100ste belangstellende voor gratis advies wooncoach meldt zich bij het Infopunt Duurzaamheid Oldenzaal

 In Uncategorized

OLDENZAAL – Het was al duidelijk dat de belangstelling van burgers voor energiebesparende maatregelen aan de eigen woning een grote vlucht neemt. In Oldenzaal ontwikkelt deze trend zich misschien nog wel sterker, dankzij de opening van het Infopunt Duurzaamheid in het pand van Stadsnoabers in de Grootestraat. Afgelopen dinsdag mochten coördinator Eggy Voorneman van het Infopunt en Silke Germs, als eerste aanspreekpunt aan de balie, de honderdste afspraak noteren voor een adviserend bezoek van een wooncoach. Wilfried Haarman heeft weliswaar geen rigoureuze plannen, maar een verbouwing van de keuken is voor hem aanleiding om deze woningaanpassing te combineren met de plaatsing van zonnepanelen. ‘Ik wil toch graag geleidelijk toe naar een meer energie-neutrale woning’, motiveert Wilfried Haarman zijn besluit.

​Wilfried Haarman heeft reeds bezoek gehad van wooncoach Eggy Voorneman van ​Duurzaam Thuis Twente (i.s.m. de stichting Duurzaam Oldenzaal)​, maar het kan ook een wooncoach uit Dinkelland zijn. Dit heeft alles te maken met het feit dat het grote succes van het Infopunt Duurzaamheid heeft geleid tot een tekort aan capaciteit in Oldenzaal. Het is een luxeprobleem. Silke Germs onderkent dat en kan gelukkig melden dat er drie nieuwe wooncoaches aan het team worden toegevoegd en dat een  ​vierde​ momenteel de opleiding volgt vanuit Duurzaam Thuis Twente, waarmee het Infopunt Duurzaamheid ​samenwerkt. ‘Inderdaad, we zijn zelf misschien nog wel het meest verbaasd over het aantal aanvragen. Alleen al deze ene maandag kreeg Silke drie bezoekers aan de balie met vragen over energiezuiniger wonen’, constateert Egg​y Voorneman.

Inmiddels heeft E​gg​y Voorneman signalen ontvangen uit andere Twentse gemeenten die nog niet beschikken over een centraal ​info​ punt waar bewoners geheel vrijblijvend terecht kunnen met al hun vragen over methodes om de ‘energiemeter terug te laten draaien’, zoals Voorneman het noemt. ‘De vraag waar het toch uiteindelijk om gaat is: waar kunnen we besparen.’ Hij legt uit dat een wooncoach tijdens het eerste adviesgesprek bij de mensen thuis altijd begint met het samen bekijken van het jaarverbruik van elektriciteit en aardgas. ‘Vervolgens splits ik het gesprek op in twee delen. Eerst praten we over het gedrag en waar men op kan letten. Het licht uitdoen waar dat kan is het simpelste voorbeeld. Daarnaast kijken we naar de techniek, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen. Bewustwording is een belangrijk doel’, aldus Eggy Voorneman.

Zo zal het ook gaan bij Wilfried Haarman als de wooncoach op bezoek komt. ‘Het gaat om de goede volgorde. Je begint niet meteen over zoiets ingrijpends als een warmtepomp. Veelal begint het al bij zoiets vanzelfsprekends bij de tochtstrips en goed sluitende buitendeuren’, aldus Voorneman. Na het gesprek ‘aan de keukentafel’ maakte de wooncoach een rondje van kruipruimte tot de nok. Na het bezoek, dat gemiddeld anderhalf uur in beslag neemt, stelt de wooncoach een rapportage samen. Hierin worden de knelpunten en de mogelijkheden benoemd, gekoppeld aan een praktisch advies. ‘Ons streven als Infopunt Duurzaamheid is om samen met de burgers een hoger energielabel te bereiken. Het ideaal per woning is een A-label. De realiteit anno 2017 is dat men in Oldenzaal gemiddeld op een niveau van C-label zit. ‘Het zou al heel mooi zijn als we dit op den duur gemiddeld naar een BA-label kunnen ombuigen.’

Achter de balie van het Infopunt Duurzaamheid in het pand van Stadsnoabers zit Silke Germs klaar om bezoekers te adviseren. Ook geeft zij informatie over de verschillende subsidies die er zijn voor burgers om het verduurzamen aantrekkelijker te maken. Het Infopunt Duurzaamheid beschikt over meerdere displays met materialen die worden gebruikt bij het verduurzamen van een woning, evenals documentatie. Ook helpt ze bezoekers graag op weg in de ‘jungle’ van informatie die er online beschikbaar is over duurzaamheid en energiebesparing. Een mooi voorbeeld daarvan is de website www.oldenzaal.zonnekaart.nl, waarop iedereen via het invullen van een postcode of adres meteen kan zien in hoeverre een woning geschikt is voor zonnepanelen. Ook kan iedere huizenbezitter via DigiD alle informatie krijgen over het geldende energielabel van de woning.

Recent Posts

Leave a Comment